Vi har glædet os længe til Mortensaften, hvor vi skal have and med hele molevitten. Det skal smage fantastisk, så er gået i gang med at forberede en "Gastrik" til saucen, inspireret af Claus Meyer og mange andre.
Saucen kan være lavet efter alle kunstens regler og alligevel mangle et eller andet, der kan være svært at sætte ord på. Den er måske ikke fyldig nok, lidt flad og kedelig.
Ved hjælp af tilsmagning vil man kunne løfte smagen op til et overraskende højt niveau med hjælp fra simple ingredienser som gastrik, det er en franske madforstærker, akkurat som vi kender sukker, salt og kulør.
Den er ikke mindre end fantastisk til saucer, supper, dressinger, marinader til kød, ovenpå salater osv.
Ja - faktisk bare det at slikke gryden..... uhm
![]() |
Her ses gastrik som fyldig og sirupsagtig |
God nordisk Gastrik
100 g rørsukker2 dl. æblecidereddike
6 peberkorn
Rørsukker karamelliseres ved lav varme i en tykbundet gryde eller pande, når det er gyldentbrun tilsættes peberkorn og æblecidereddike.
Rør godt rundt, så den bliver jævn.
Lad det indkoge 15-20 min. Koges ned til 2/3. Bruge evt. en træpind. Sæt et pejlemærke hvor blandingen går til ved start, og et tilsvarende pejlemærke hvornår indkogningen skal stoppe.
Hældes på glas eller flaske.
Bon Appetit!
Tips:
Bliver den for tyk, kan det lade sig gøre at gøre den mere flydende med varmt vand uden på glasset.
Kalder den nordisk fordi den er lavet med æblecidereddike. Den kunne også være lavet af rødvinseddike og ville så blive kraftigere.
Den kan krydres med forskellig urter som timian, estragon, osv. og ligeledes forskellig bær/frugt som havtorn, solbær, kirsebær, pærer osv.
Gastrikken kan holdes sig i rigtig, rigtig, lang tid.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar