tirsdag den 13. januar 2015

Franskbrød med fuldkorn, frø og kerner

Disse brød er faste og rigtig skønne. Lette at skære, dejlig smag og med en rigtig god krumme. Skorpen er da bare helt og aldeles uimodstålig - uhmmmmm.

Lidt om hævning:
Det sværeste her om vinteren, for at få det skønneste bageresultat, er at finde et lunt og roligt sted i vores private køkkener, som kan give gode hævninger til vores hjemmebagte brød. Men man kommer langt med brug af ovnen, og med ovndøren lukket og lyset tændt.
Når dejen sættes i ovnen (med plast over), kommer jeg lidt kogt vand i en bradepande, som står helt i bunden og vil så give lidt fugt, som fremmer en bedre hævning.





Franskbrød med fuldkorn, frø og kerner



Franskbrød med fuldkorn og frø

3 stk. 

100 g frø/kerner
100 grahamsmel
250 g hvid hvede
1050 g hvedemel med et højt glutenindhold  min 13% evt. italiensk Tipo 00
20 g gær
20 salt
1 spsk. honning
1 l. tempereret vand
Vand til pensling
Frø eller gryn til drys

Alle ingredienser blandes i en stor skål, gæren smuldres i eller opløses i vandet og køres ca. 20 min. på røremaskine.
Hæver 1 time i ovn med lyset tændt og plast over
*Dejen hældes ud på melstrøet på og dejen foldes/strækkes over hinanden i en cirkel. Først på den lange led opppe fra og bageefter nedefra. Derefter på den korte led først fra højre og så fra venstre. Det er nu en kugle og den lægges tilbage i skålen
Hæver videre 45 min i ovn*
Dette * til * gentages i alt 3 gange
Dejen hældes atter forsigtigt ud på bordet og deles i 3, som hver især formes til brød. Ligesom stræk metoden men kun fra den lange led oppefra og ned. Håndfladesiden bankes stille så dejen sidder fast, og nedefra og op, igen og igen til den passer til brødformen. (Måske lidt volapyk)
Brødformen smøres med olie og dejen lægges der i og hæver ca. 45 min.
Brødene pensles med vand og drysses med frø eller gryn.
Snittes evt. på tværs.
Bages i en godt forvarmet ovn med en bradepande helt nede i bunden ved 270 grader i 5 min, og derefter i 30 min ved 220 grader nederst i ovn.
P.s. Samtidig når brødene kommes i ovn for at bages, hældes ½ dl. vand i bradepanden som vil give damp og få brødene til at hæve flot.

Tips:
Brug gerne andre fuldkornsmeler
Når dejen hæver i ovnen, kommer jeg lidt kogt vand i en bradepande som ståt helt i bunden og vil give lidt fugt til hævningen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar