Vi bager og bager og bager.....
Kender i det?Det er simpelthen så skønt, når man finder "opskriften", der bare bliver en kæmpe succes, og hvor man kan høste stor anerkendelse for det færdige resultat. Hvor man glæder sig til at sætte sig tilbords og bare stor nyde maden. Her vil jeg mene, at nedenstående er en af disse opskrifter, som jeg vil bage igen og igen.
Dejen er rimlig våd - men med melet under og over, og skærer du med dejspartelen, vil det være en skøn og let dej at arbejde med. Det vil også sige, at du ikke på noget tidspunkt har fingrene i dejen og derved ikke så let klemmer luft ud af den.
Smagen er anderledes end alm. boller pga. surdejen. Lidt mere a´la italiensk brød
Syntes du at dejen er for stor, kan den deles i 2. Vores husholdning gør bare, at jeg altid bager mindst 2 plader. Det sparer på strøm og arbejdstid.
Der kan også bruges forskellige meler, denne Dalarmel er fra Aurion. Nogen gange gør det, at der skal tilsættes ekstra vand/mel, for ikke alt mel optager den samme fugtmængde.
Når man laver en glutenprøve, tager man dejen op og bruger begge pegefinger og tommelfingere med dejen imellem og trækker ud i den som i en firkant. Kan man rykke dejen næsten gennemsigtig tynd og fin uden at den går i stykker, er dejen i top ellers må den kører lidt ekstra på røremaskinen.
Nu er jeg så også så heldig at have fået en ny ovn, som kan tilføre fugt, og det bliver der gjort i starten og i slutningen af bagningen. Men ellers plejer jeg at gøre det manuelt, med en glohed bageplade som står nederst i ovnen, i starten af bagnings processen, som også er beskrevet i mange af mine andre bolleopskrifter.
Det her var også testen, hvor min nye røremaskine kom på prøve, om den virkelig var bedre end min gamle trofaste sorte Kitchen Aid igennem 15 år.
Den spinder....hyler lidt på de nederste trin, men ellers må jeg sige hvilken nydelse, den er meget støjsvag og kører dejen igennem helt fra bunden, ikke noget med melrester, som ikke er blevet rørt.
Dejen kommer godt nok i slutfasen temmelig højt op på krogen, men det går lige an.
Desuden går dejen igennem glutentesten hurtigere end jeg er vant til. Jo - den er bedre, stor fryd med en Bjørn Teddy som køkkenhjælper.
Med sine 16 kg og 300 watt fordelt på en 3 faset motor - hvad end det betyder, arbejder den fuldstændig, uden at du føler, at den med denne store dej er på overarbejde.
Den er praktisk og med sine lige flader let at vaske/tørre af.
Sikkerhedsmæssigt vil jeg også være helt tryg ved at have små pilfingre i nærheden, da den har både stålgitter og stænkskærm.
Helt sikkert en maskine, som jeg bliver glad for at arbejde sammen med.
![]() |
Lækre surdejsboller med sprød skorpe og lækker krumme |
Janne surdejsboller
12 -15 stk.
1,1 l vand2 dl. surdej
2 spsk. honning
300 g femkornsblanding
150 g græskarkerner
15 g gær
25 - 30 g salt
400 g groft dalarhvedemel fra Aurion
500 g italiensk tipo 00
400 g hvedemel
+ mel til at drysse under og over dejen
Det hele på nær saltet blandes i en stor skål
Køres på røremaskine i 10 - 15 min.
Tilsæt salt og rør yderligere et par min.
Lav en glutenprøve
Del dejen i 2 store skål og lad den stå køligt med plast over.
Lad dejen hæve 12 timer evt. natten over, her burde du kunne se at dejen arbejder godt , ved at boble i ny og næ.
Varm ovnene op på 250 grader
Strø mel på køkkenbordet og hæld dejen ud. Strø et fint lag mel hen over dejen. Brug en dejspartel og skær 12 - 15 stykker ud. Sæt dem sirligt over på en bageplade, brug spartlen let under dem, så der ikke trykkes luft ud.
Lad dem efterhæve 15 min.
Bag bollerne 10 -12 min. til de er gyldne.
Sæt bollerne på bagerist og lad dem afkøle
Bon Appetit!
Tips:
Bollerne er fryseegnet
Til bagværk skal der 35g groft salt til 1 liter væske. Men smag dig frem og find din favorit.
Alle mine ingredienser er desuden økologiske - altså med mere smag, flere bibeholdt vitaminer, ingen stråforkortere, tænkt på miljøet osv.
Dem vil jeg meget gerne prøve at lave. Har en almindelig surdej jeg bruger til rugbrød kan jeg bruge den og hvor køber man disse melsorter du kommer i
SvarSletLis
Hej Lis,
SvarSletDejligt at opskriften har inspireret dig. Bollerne er simpelthen også vildt gode. Ja de er gået hen og blevet vores favoritter lige nu, med skøn smag, dejligt sprøde, skøn krumme, sunde med fuldkorn og frø, sågar helt perfekte.
Jeg vil ikke bruge min rugbrøds surdej til bollerne, men bruger i stedet en våd surdej bestående af vand, rugmel, grahamsmel og hvedemel.
Melerne fra Aurion kan købes i de fleste større specialbutikker som Salling, Helsam osv.. Ellers er der masser af fantastiske fuldkornsmeler på markedet, som kan bruges i stedet for.
Melet Tipo 00 har en fantastisk hæveegenskab og giver endvidere lækker skorpe. Den kan også købes de fleste steder som Netto, Brugsen osv.
Lige nu er jeg i gang med at bage med de nye "special meler" fra FINAX. Dejen er sat til hævning, og jeg glæder mig til at se og ikke mindst smage slutresultatet.
Når man bruger andre meler, kan det være, at der skal stilles lidt på mængden i forhold til vådt/tørt, helt afhængig af hvordan vandet absorberes af melet.
Håber at du får bagt nogle fantastiske lækre boller.
Rigtig god dag
Janne
Hej. Vil du skrive opskriften på din surdej? Jeg har nemlig kun en til rugbrød. Tak ��.Ulla
SvarSletHej Ulla
SvarSletBrug din nuværende surdej og istedet for rug/-/fuldkorsmeler så brug blanding hvedemel/sigtemel.
Det er en længere forklaring. Men ganske kort er det mel og vand, der står lunt evt. på køkkenbordet. Hold kanterne rene ved at sørge for at der ikke sidder rester op af skålen. Dagligt røres den let igennem morgen og aften. På dag 4-5 eller når det begynder at lugte syrligt ala kærnemælk kan du begynde at skifte mel og vand, som der gøres ved rugsurdejen.