I øjeblikket er jeg i gang med masser af bagværk lavet med surdej. Det giver brød og boller med virkelig dejlig smag, sprøde og skøn krumme.
Det kræver selvfølgelig at man laver en surdej, og det tager ca. 5 dage.
Surdej:
Lav en tyndere blanding af vand, 1/2 hvedemel, 1/4 rugmel og 1/4 grahamsmel, røres godt og lad det stå på køkkenbordet evt. i en plastbeholder med et låg hvor i der er et lille hul i, da dejen skal kunne ånde.
Rør rundt i surdejen en til to gange om dagen.
Behold det der svarer til en spiseskefuld og hæld resten ud. Suppler igen med vand og melerne og lad dejen hæve ca. 20%. Den dufter lidt syrligt og er klar til brug. Man kan også lave flyde prøven. Dvs. at når dejen er klar, skal den kunne flyde ovenpå i lunt vand.
Vi har også masser af æbler som SKAL spises nu, og derfor kom jeg i tanke om at bruge æblet som sødemiddel, så i disse boller er der kun dette naturlige - sødemiddel.
![]() |
Super lækre Manitobastykker |
Super lækre Manitobastykker med frisk æblejuice
24 stk. fordelt på 2 plader1 dl femkornsgryn
1 dl vand
2 dl æblesaft
800 g vand
2 dl surdej
300 g femkornsblanding
500 g tipo 00 hvedemel
600 Manitobamel mel
5 g gær
30 g salt
Femkornsgryn og vand koges til grød og svales af.
Alle de andre ingredienser på nær saltet blandes sammen og røres på maskine til dejen slipper skålens kanter ca. 10 min
Tilsæt salt og rør 2 min.
Del dejen i 2 portioner i 2 skåle
Lad dejen stå med plast over og hæve til næste dag et køligt sted.
Hæld dejen ud på et melstrøget bord eller som her et bord strøget godt med femkornsgryn og skær stykkerne ud med dejspartelen og placer stykkerne på bagepladerne.
Forvarm ovnen på 250 grader
Lad bollerne hæve yderligere 10 min. på bagepladen og bages i ovn på 250 grader i 15 - 20 min. med damp.
Bon Appetit
![]() |
En fantastisk kurv fyldt med Manitobastykker med dejlig smag, sprøde og skøn krumme |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar