mandag den 6. februar 2017

Syltede rødbeder - af den bedste slags

Allerede nu kan man faktisk godt begynde at gør sig tanker på, hvad der skal såes i haven. Har set at mange frøbutikker allerede er kommet frem med deres bud på salgsklare frø.

Det fik mig lige til at tænke på, at i min have har jeg det dejligste bed om sommeren. Et bed hvor der gror en masse lækre grønsager, som blot har fået organisk gødning fra både høns, køer og heste og flot har høsten derfra været. Ikke alt er kommet i hus og høstet endnu, der står faktisk stadig lidt porrer, jordskokker og skorzonerrødder.

I 2016 var der blandt andet også et rigtig fint udbytte af rødbeder. Faktisk var de i størtedelen af sommeren dækket af tagetes, der bare groede og groede. Blomsterne blev så store og bredte sig som mægtige parasoller, så de dækkede fuldstændigt for rødbederne. Men rødbederne er surviver og trivedes ganske fint og blev store og større og STØRRE.....der var en der vejede 1,4 kg.



Her nogle rødbeder fra først på sæsonen som er små og fine. De blev tilberedt i et vandbad i ovnen ved 180 grader 1 times tid. De tages op af vandet og overhældes med kold vand. Derefter smuttes skindet først af i takt, som man har brug for dem. Holdbarhed 1 uge i køleskab i en lufttæt bøtte.
De er så sprøde og lækre. Deres naturlige sødme fremkommer som helt og aldeles fantastisk.

Som i de gode gl. dage hvor man konserverede mangt og meget, hvor syltekammeret var en selvfølgelighed og noget alle havde. Der bugnede det med lækkerier, ja der var selvfølgelig også rødbeder at finde - syltet med sukker og eddike.
Her i vinter har der bl.a. været disse vidunderlige "Syltede rødbeder" i vores sylteskab, og selvfølgelig står skabet ude i garagen, hvor der er mørkt og koldt, og dermed kan alle sylterierne holde sig længere, end inde i vores lune og lyse køkken.
Ikke tilsat atamon og kun med naturlige ingredienser.


Syltede rødbeder


Ca. 2 kg rødbeder

Lagen:
5 dl klar eddike
4 dl æbleeddike
450 g rørsukker
12 peberkorn

Til sidst i HVERT glas:
Et lille stykke peberrod ca. 3 cm skåret i fine skiver

Til jul: Put også 1½ stjerneanis i hvert glas


Skær blade af og skyl rødbederne godt for jord.
Kog rødbederne i vand i en stor gryde, og kog op, skum for urenheder.
Lad herligheden koge ca. 30 - 40 min. alt afhængig af størrelsen. Prøv at stikke en stegegaffel i og mærk, der må gerne være en smule bid i.
Hæld vandet fra og stil dem under den kolde vandhane og lad dem køle lidt af. Herefter kan skrællen smuttes af.
Det kan godt give lidt røde fingre, men med en børste og lidt sulfo går det hurtigt af, ellers kan man bruge plastichandsker.
Rødbederne skæres i skiver og puttes i glas.

Imens rødbederne koger, koges lagen op. Det hele til lagen puttes i en gryde og koges op. Herefter hældes lagen over rødbederne, så rødbederne er helt dækket i glassene, peberrod tilsættes (og evt. stjerneanis) og låget lukkes til.


Tips: Til jul putter jeg 1½ stjerneanis i hvert glas


Bon Appetit!




Ingen kommentarer:

Send en kommentar